Vedr. Coronavirus

Planteskolen og butikken er åben. Vi har et meget stort salgsareal og derfor vil kundetætheden være beskedent. Vi opfordre til, at der holdes en passende  afstand til andre i vor indedørs butik og drivhus.

Vor konsulentordning med fysiske møder på planteskolen er ændret til telefonmøder.

Velkommen!

I Gl. Rye mellem Silkeborg og Skanderborg ligger vor hyggelig planteskole. Det er i det Midtjyske Søhøjland, hvor det er aller smukkest, tæt på Himmelbjerget. Her hos os er planterne i højsædet, ligesom de gode råd og faglig vejledning. En ekstra service er konsulentrådgivning, hvor du her på nettet kan booke  1/2 times individuel rådgivning.

Firkløver
Kartofler i skål

Kartofler sådan...

Vi har gjort det nemt for dig at komme i gang med at dyrke kartofler i din have. Vi har lavet en udførlig dyrkningsvejledning til dig. 

HVILKE KARTOFLER SKAL JEG PLANTE?

Der findes mange forskellige slags kartoffelsorter, som har forskellige tidpunkter, de skal høstes på. De meget tidlige sorter kan høstes først, mens de senere sorter kan høstes og bruges i løbet af sommeren og efteråret. Du kan sagtens gemme dine kartofler, så du kan bruge af dem hele vinteren og i foråret. Du skal bare huske at gemme dem et køligt og mørkt sted. Kartofler kan ikke tåle direkte lys, frost eller meget varme særligt godt.

Har du ikke nogle bestemte favoritsorter, så tag at prøve med 2-3 forskellige slags kartofler. Det ville være en god ide, at du vælger nogle sorter, som kan høstes på forskellige tidspunkter. Så har du kartofler i længere tid. Du kunne f.eks. vælge en tidlig sort, f.eks. Solist, og to middeltidlige sorter f.eks. Ballerina og Folva.

GØDNING AF DINE KARTOFLER

Du skal gøde godt, inden du lægger kartofler. Kartofler kræver nemlig en del næringsstoffer, så der skal være rigeligt med kvælstof og kalium til rådighed.

Det kan ske enten med kompost eller husdyrgødning. Ca. 3–400 kg god husdyrgødning pr. 100 m² eller ca. 2 l. helt omsat kompost pr. m². Det er dog umuligt for os at give dig den helt nøjagtige mængde gødning, du skal bruge, da indholdet af kvælstof og kalium kan variere meget.

Kartofler kan i modsætning til de fleste grønsager tåle frisk husdyrgødning. Tilføres den om foråret skal husdyrgødningen blandes i de øverste 10 cm jord.

Der kan også anvendes NPK-gødning (granuleret), som typisk vil være en NPK 14-3-15. Afhængig af din jordtype skal du bruge ca. 8 kg pr. 100 m², og du skal bruge lidt mere på sandjord og lidt mindre på lermuldet jord. NPK-gødning skal indarbejdes i jorden, inden du lægger dine kartofler.

FORSPIRING OG LÆGNING

Ønsker du nye kartofler først på sommeren, kan du gå i gang med forarbejdet tidligt. Læggekartofler fra de tidlige kartoffelsorter kan allerede lægges til forspiring i januar/februar måned. Kartoffelknoldene lægges i spirekasser eller æggebakker og stilles et lyst og lunt sted (max. 15° C,) så kartoffelknoldene kan udvikle korte, stærke spirer.

Husk, at det kun er den tidlige sort, der skal forspires så tidligt. De knap så tidlige sorter kræver mindre forspiring, og de skal kun forvarmes ca. 10-14 dage ved max 15° C, inden du lægger dem i jorden.

Det rigtige tidspunkt for lægning af kartofler er fra sidst i marts og i hele april måned. Jorden skal være løs og tør.

Når du skal plante dine kartofler, så skal du du lave render i jorden, hvor du lægger de forspirede kartofler ned i med ca. 25 cm afstand. Du skal lave renden så dyb, at kartoflernes overside er i niveau med jordoverfladen. Afstanden mellem rækkerne skal være ca. 75 cm. Derefter lægger du ca. 5-7 cm jord op omkring kartoflerne.

De tidlige kartoffelsorter kan med fordel dækkes med fiberdug og/eller plastik. Plastikken kan fjernes, når kartoffelplanterne er ca. 5 cm eller hurtigst muligt efter, at spirerne er kommet frem - dog kun hvis der er meget sollys på. Hvis vejrforholdene kræver det, hvis der er f.eks. er meget koldt eller mørkt, så kan fiberdugen overdække kartoffelplanterne frem til, at de skal tages op.

VANDING AF KARTOFLER

Kartoffelplanter har et dårligt rodnet, og derfor må de ikke mangle vand. En udtørring af jorden kan give flere skurvede knolde, så sørg for at holde jorden ved kartoffelplanterne fugtig.

SYGDOMME I KARTOFLER

Den altoverskyggende sygdom i kartoffeldyrkning er kartoffelskimmel, som er en svamp. Den får toppen til at visne, og kartoffelplanten vil dø. Kartoffelskimmel har optimale betingelser i fugtigt og varmt vejr.

Kartoffelskimmel angriber sjældent tidligere end i starten af juli. Derfor vil sygdommen oftest ikke ramme de tidlige sorter. De lidt senere sorter er mere udsatte for kartoffelskimmel, og derfor kan det være nødvendigt med forebyggende behandling, inden kartoffelplanterne bliver angrebet.

OPGRAVNING AF DE TIDLIGE SPISESORTER

Så snart kartoffelknoldene opnår en passende størrelse, er de tidligste sorter klar til opgravning.

Forsøg først forsigt at tage en enkelt kartoffel ud af kammen for at vurdere størrelsen. Husk at spise de tidligste sorter først, da de kan blive melede og kedelige senere på sommeren.

OPGRAVNING AF DE SENERE KARTOFFEL SORTER

De senere sorter, som evt. kan gemmes til efteråret eller vinteren, bør stoppes i vækst, inden de bliver for store og nemt kan koge ud. En kogeprøve kan udføres ved at koge nogle skrællede kartofler. Er der efter kogeprøven svage antydninger af hvide flager på kartoflerne, er det på høje tid enten at aftoppe eller nedvisne kartoffelplanterne.

Når kartoflerne er skindfaste, skal du hurtigst muligt grave dem op. Gnid kartoflen med en tommelfinger. Hvis skindet holder, så er den skindfast og klar til opgravning.

Det er vigtigt, at kartoflerne tørres hurtigst muligt efter opgravning. Efter tørring skal de opbevares mørkt og køligt (4-8° C).

Alle vore læggekartofler kommer fra Danespo.

Champost jordforbedring

Champost Jordforbedring
- udviklet Til økologisk brug

Champost Jordforbedring består af komposteret og pasteuriseret hestemøg.

Rideskolerne i Thy leverer deres hestemøg til Champost, hvorefter det på kontrolleret vis bliver komposteret. Modsat andre typer af jordforbedringsmidler indeholder Champost Jordforbedring ingen spagnum,  ammoniak eller svovlsyre. Den naturberigede kompost er 100 % fri for ukrudtfrø, svampesygdomme, salmonella og skadedyr. Du får et ensartet organisk produkt specielt egnet til havebrug.

Komposten har en grov porøs struktur, der gør den let og luftig. Netop sådan en jord er nødvendig for at mikroorganismer, smådyr m.m. kan nedbryde komposten til humus. Samtidig giver det en jord, der er let at arbejde med.

Jordforbedring i alle Champosts produkter

Den organiske og næringsrige jordforbedring danner rammen for vores brede sortiment af jord til havebrug. De indeholder alle jordforbedring i større eller mindre omfang alt afhængig, hvilket formål jorden skal anvendes til.

Fri for spagnum

Komposten er fri for spagnum, hvilket er et bevidst valg. Vores mål er at udvikle spagnumfrie produkter, hvor vi tilsætter andre jordforbedrende materialer, som erstatter de egenskaber som spagnum indeholder. Spagnum er et næringsfattigt organisk materiale gravet op fra moser i ind- og udlandet. For at bevare vores naturarv og tænke på miljøet, er det vigtigt, at flere moser i dag bliver fredet.

Naturlig gødning

Når du anvender Champost Jordforbedring skal du ikke tilføre yderligere gødning det første år. Den naturlige gødning fra hestemøget tilføres langsomt jorden. Jordforbedringen fremmer jordens evne til at holde på vand og plantenæringsstoffer.

Godkendt til økologisk dyrkning

Vores jordforbedrings produkt er godkendt til økologisk dyrkning.* Interessen for at dyrke og spise sine egne økologiske grøntsager er populært. Vælger du at dyrke dine afgrøder i jord fra Champost, dyrker du økologisk og slipper for rester af kunstgødning i maden.

Mange haveejere ser kunstgødning og sprøjtegift som en genvej til en flot have, hvilket kan være den hurtigste løsning, men det er en uholdbar løsning rent miljø- og gødningsmæssigt. Anvender du kunstgødning, bliver planterne ofte overgødet, hvilket forurener jorden og grundvandet. Vælger du et organisk gødet jordprodukt, er du sikret en bæredygtig og næringsrig jord, som er langtidsgødet. Det giver kraftige planter, grøntsager og frugt med mere smag.

Undgå ukrudt

Lægger du om foråret et ca. 5 cm tykt lag Champost Jordforbedring ud i dine blomsterbede, langs hækken eller omkring dine stauder og træer, vil jorden lukke af for lyset og derved forhindre ukrudt i at spire. Og du undgår at luge ukrudt hele sommeren.

Lægger du Champost Jordforbedring ud om efteråret, vil det beskytte planterne mod frosten hele vinteren.

Blandes i jorden

Har du en meget tung og leret jord, kan du vælge at blande din eksisterende jord med Champost Jordforbedring. Du vil opleve, at jorden bliver mere porøs og nemmere at arbejde med. Jordforbedringen giver planterne en god start.

Plant aldrig direkte i Champost Jordforbedring, da koncentrationen af næringsstoffer er meget stor og kan svide plantens rødder.

Hækken plantes nu

Vi har egnens bedste hækplanter - med 2 års grogaranti

- Ring og få en snak om størrelser og priser.

Ny service fra Nylund

Ny service på Nylund - Take Away

En ny service fra Nylund for dig der ikke har mulighed for at besøge os i Gl. Rye eller som ikke ønsker at forlade hjemmet i disse corona-tider.

- Du sender en mail eller ringer på de varer du ønsker og vi leverer dem på din adresse indenfor 3-5 hverdage.

Gratis levering i Søhøjlandet/Midtjylland

mail@nylund.dk eller 86 89 82 00

Unik service du ikke finder hvor som helst

Hækplanter

Hækplanter - Unik kvalitet

Gro-garanti! Vi har egnes bedste planter og "tør" derfor give hele to års gro-garanti fra købsdatoen. Se mere klik her

Haveplan

Få en planteekspert på besøg i din have. Det kan være til design af et nyt bed, idéer til forandring eller bare en havesnak.  Se mere klik her

Plæneservice

Græsplæne Vi hjælper dig med den nye plæne. Her får du det hele samme sted. Frø, gode råd og lån af værktøj; tromle såmaskine, rive og greb.  Se mere klik her 


Her & Nu i haven - og deromkring

Det sker hele tiden spændende ting i haven - ikke to dage er ens.

Hvornår er det tid?
Vi vil på denne Nyhedskanal prøve at holde dig orienteret om hvornår det er tid for forskellige gøremål i have, samt om evt. udfordringer som vil kalde på aktion. Det kan være tørke (behov for vanding), nattefrost (behov for afdækning), tid at gøde, tid for beskæring, varsel om evt. sydomme og skadeyrsangreb.

Flere nyheder

Her finder du os

Et besøg hos Nylund er altid spændende. Vi er erfarende fagfolk, der altid er parat med råd og vejledning.

Åbningstider - - - - - - - - Telefon 86 89 82 00 - - - - - - - -

Det er sommer, det er varmt uden at være stegnende hedt. Det kan planterne godt lide og derfor er der en særlig god tilvækst. Vi planter om, så planter får plads til rigtig kan udnytte de gode vækstbetingelser.

Vi har hele tiden gode tilbud med rabat på 40 %, nedsat med kr. 40 eller tilbudspris på kr. 40.

Gå til De gode tilbud ********Klik her for at se de gode tilbud****

Facebook - her kan du stille spørgsmål eller bede om gode råd

Indrømmet, vi oplever - at I kære besøgende/kunder - kender til detaljer/emner i planteverdenen , som vi ikke kan matche, trods efterhånden 40 år i branchen. Det er det spændendende ved at være gartner! Vi vil gerne hele tiden lære nyt og derfor er du velkommen til at skrive kommentarer eller rette os her på vor Facebook side.

Her kan du se vor nyeste vidio

............................................................................

............................................................................

Haveglæder Efterår 2018 Nyeste Havemagasin

Nyeste udgave af Magasinet Haveglæder er nu på gaden.

32 sider med inspiration, gode råd og vejledning. Få et expl. gratis i butikken eller læs det her.